Fjalime ceremoniale, koncerte, fishekzjarrë, festime në rrugë, party – Izraelitët festojnë 70-vjetorin e themelimit të shtetit të tyre 70 orë- deri të shtunën në mbrëmje. Në ceremoninë kryesore në hapje të festimeve në kodrinën Herzl ku ndodhen varrezat e kombit, u ndezën pishtarët. Kryeministri izraelit, Benjamin Netanjahu theksoi se pavarësia e Izraelit do të thotë edhe aftësi për vetëmbrojtje. Ai i drejtoi një mesazh vendeve të rajonit. “Dora jonë zgjatet në paqe për të gjithë fqinjët tanë që e duan paqen”.

Falënderime për Donald Trump

Presidenti i Izraelit, Reuven Rivlin falënderoi “të gjithë banorët e Izraelit dhe miqtë në të gjithë botën”. Sidomos falënderimi vlen për ata që dhanë jetën për ndërtimin dhe të ardhmen e Izraelit, tha ai. Ata kanë paguar “çmimin më të lartë” për vendin e tyre. 70 vjet janë shumë për një jetë njeriu, por shumë shumë pak për një popull. Ai shpreson që Izraeli të rritet e begatohet edhe më shumë.

Si presidenti Rivlin ashtu edhe kryeministri Netanjahu falënderuan presidentin amerikan, Donald Trump për njohjen e Jeruzalemit si kryeqytet të Izraelit në dhjetor. SHBA duan të zhvendosin ambasadën e tyre në Maj në Jeruzalem. Këtë plan e përforcoi edhe njëherë presidenti Trump. “Nuk kemi askund tjetër miq më të mirë”, shkroi Trump duke uruar Netanjahun dhe popullin izraelit për 70-vjetorin e themelimit të shtetit.

Izraeli feston, palestinezët protestojnë

Fakti që festimet zhvillohen tani lidhen me orientimin e Izraelit nga kalendari hebraik. Zyrtarisht themelimi i shtetit modern të Izraelit njihet më 14 Maj 1948. Këtë ditë kryeministri i mëvonshëm i Izraelit, David Ben Gurion lexoi në Tel Aviv deklaratën e pavarësisë.

Nëse për izraelitët kjo ditë është ditë feste, për fqinjët arabë ajo konsiderohet si katastrofë. Me shpalljen e shtetit të Izraelit, filloi për palestinezët dëbimi dhe largimi i njerëzve nga vendlindja. Prandaj palestinezët protestojnë gjashtë javë deri në maj. Në Rripin e Gazës ka pasur trazira të përgjakshme me disa të vde kur.

19 prill 2018 (gazeta-Shqip.com)