Dy çështje aktualisht po shkaktojnë një “linjë statike” midis ambasadorit të SHBA’së dhe ministrit serb të mbrojtjes, shkruan e përditshmja “Blic” me qendër në Beograd.

Sipas gazetës, administrata amerikane ka kundërshtime ndaj “lëvizjeve të caktuara” të bëra nga Ministria e Mbrojtjes e Serbisë, e para e të cilave ka të bëjë me deminuesit e ushtrisë serbe, të cilët do të vendosen vitin e ardhshëm, raporton “b92”, transmeton Periskopi.

“Blic” thekson se gjatë muajve të fundit, SHBA kishte lënë mënjanë “mjete të konsiderueshme financiare” për të edukuar dhe trajnuar deminuesit serbë.

“Daily” citon një burim të paidentifikuar, i cili tha se SHBA po shqyrton tani “nëse do të vazhdojë me programin e dërgimit të pjesëtarëve të Ushtrisë Serbe në Amerikë për trajnim”.

Sipas SHBA’së, çështja e dytë është “kuptimi i neutralitetit ushtarak” të Serbisë.

“Manovrat ushtarake ku Serbia po merr pjesë me rusët kanë shkaktuar dyshime amerikanë, dhe ata gjithashtu janë të shqetësuar për blerjen e armëve nga Rusia,” tha burimi.

Nga ana tjetër, vazhdoi Artikulli “rusët kanë arsye të ankohen” – duke pasur parasysh se Serbia ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me NATO’n që i jep imunitet diplomatik dhe lirinë e lëvizjes për ushtarët e NATO’s – një privilegj që stafi i Qendrës Humanitare ruso-serbe në Nish nuk e gëzon.

Gazeta rikujtoi se një “përplasje e opinioneve” publike midis ambasadorit amerikan Kyle Scott dhe ministrit serb të mbrojtjes Aleksandra Vulin ka ndodhur sepse kjo kohët e fundit “qëndronte publikisht me gjeneralin (Vladimir) Lazareviç, i cili u dënua për krime lufte në Kosovë në vitin 1999 nga Tribunali i Hagës”./Periskopi/