Gjeneralët dhe zyrtarët e lartë të ushtrisë paramilitare serbe, të cilët mbanin pozita komanduese gjatë luftës së viteve 1998-99 në Kosovë, do të japin mësim në Akademinë Ushtarake të Beogradit.

E përditshmja beogradase, “Vecernje Novosti” raporton se në mesin e atyre që do të kthehen si ligjërues është edhe Vladimir Lazareviç, i cili u dënua për krime lufte nga Tribunali i Hagës.

Nga ana tjetër, ministri i Mbrojtjes Aleksandar Vulin ka konfirmuar se ish-komandantët do të jepnin “rolin e tyre” në arsimin ushtarak.

“Komandantët e luftës në Akademinë Ushtarake do t’u japin leksione kadetëve, madje edhe gjeneratave aktuale të oficerëve, në njëfarë mënyre, do të thotë korrigjimi i një padrejtësie që u është bërë atyre në të kaluarën vite”, tha Vulin.

Sipas tij, gjeneralët e luftës “kanë shumë për të mësuar nga kolegët e tyre më të rinj”.

Veçernje Novosti raporton se përveç Lazareviçit, në listë përfshihen edhe gjenerali në pension dhe anëtarin e Partisë Radikale Serbe (SRS) Bozidar Deliç, si dhe shefin aktual të Shtabit të Përgjithshëm të Gjeneralit të Ushtrisë Serbe (VS), Ljubisa Dikoviç.

“Ata do të ngarkohen me transferimin e përvojave të tyre të luftës për gjeneratat e oficerëve që aktualisht janë duke u trajnuar në këtë institucion (Akademia Ushtarake)”.

Ndryshe, ky ushtarak i lartë u dënua në vitin 2009 nga Tribunali i Hagës për përgjegjësinë komanduese për krimet e luftës të kryera kundër popullatës civile gjatë luftës së Kosovës.

Ndërsa gjatë luftës në Kosovë, Dikoviç komandoi 37 Brigadat e Motorizuara.