Deklarata e deputetit Igor Simiq se Lista Serbe do të jetë pjesë e ekipit të Beogradit në dialogun që do të vazhdojë në Bruksel është përcjellë me reagime të ashpra nga ligjvënësit kosovarë, si dhe nga përfaqësuesit e shoqërisë civile në vend, shkruan sot, gazeta Zeri.

Sipas këtyre të fundit, një deklaratë e tillë e një deputeti të Kuvendit të Republikës së Kosovës është në kundërshtim të thellë me parimet e rregullimit shtetëror të vendit.

“Serbët janë të përfshirë në procesin e dialogut. Janë të përfshirë si pjesë e ekipit bisedues të Beogradit dhe kjo nuk paraqet asgjë të re. Ne kemi marrë pjesë në disa mbledhje, kur janë sjellë zgjidhje të caktuara për fusha të ndryshme.

Kështu që serbët po marrin pjesë në atë dialog dhe për këtë nuk ka kurrfarë dileme”, ka deklaruar ditë më parë për REL-in Simiq.

Ndërkaq Arbër Vllahiu, nga Zyra e kryeministrit Haradinaj, ka thënë për “Zërin” se serbët e Kosovës të përfaqësuar në institucionet e vendit mund t’i ushtrojnë përgjegjësitë dhe të drejtat pa u penguar, duke mos komentuar kështu deklaratën e Simiqit. “Serbët e Kosovës janë qytetarë të barabartë në Republikën e Kosovës dhe të përfaqësuar në institucionet e vendit, ku të papenguar mund t’i ushtrojnë përgjegjësitë dhe të drejtat”.

Sipas tij, faza e re e dialogut duhet të përmbyllet me normalizim të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe me njohjen e ndërsjellët.