Shpërndarja e stafit mjekësor nga spitalet shtetërore në private, si dhe jashtë vendit, për të cilat Unioni i shoqatave të motrave medicinale, teknikëve, akusherëve dhe motrave medicinale në stomatologji po alarmon kohëve të fundit, do të zgjidhet nga Ministria e Shëndetësisë me punësime të reja, rritje pagash, arsim dhe rritje të kompetencave. Sipas të dhënave të Shoqatës, qindra infermiere nga institucionet shëndetësore publike kanë lëvizur jashtë ose kanë shkuar në spitale private, por statusi i shumë infermierëve të kujdesit shëndetësor parësor që kanë ngelur pa punë nga mbyllja e ordinancave të mjekëve amë ende nuk është zgjidhur, njofton Sdk.mk.

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe tha se mungesa e infermierëve dhe mjekëve në të gjitha institucionet shëndetësore publike është e madhe dhe që deri më tani të njëjtët janë stimuluar me rritje pagash dhe ndërrimet e natës, u është ofruar një sërë edukimesh dhe ministria do të vazhdojë ta bëjë këtë edhe në të ardhmen.

“Infermieret janë shtylla kurrizore e sistemit tonë shëndetësor. Pak kohë më parë kemi pranuar një numër të madh infermierësh dhe mjekësh, kemi ngritur pagat dhe ndërrimet e natës. Shtatorin e kaluar kemi rritur pagat e të gjithë punonjësve shëndetësorë me 5 për qind, këtë vit në janar me 10 për qind për mjekët dhe 5 për qind për stafin mjekësor. Tani pas zgjedhjeve, ne do të vazhdojmë të rrisim pagat, punësimin e mjekëve dhe infermierëve, të përmirësojmë edukimin dhe të konsultohemi me ekspertë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për të rritur kompetencat e tyre. Duke përfshirë infermieret në ekipet mobile dhe duke përfshirë të gjithë mjekët të cilët do të licencohen për të marrë pjesë në qendrat mjekësore të urgjencës dhe qendrat shëndetësore për 6 muaj me pagë të paguar, do t’i stimulojmë ata të qëndrojnë në vend në institucionet shëndetësore publike”, tha Filipçe, me rastin e Ditës së Infermiereve më 12 maj, organizuar nga Shoqata e Infermierëve, Teknikëve dhe akusherëve.

Ai tha se për shkak të zgjedhjeve nuk mund të zgjidhnin statusin e infermierëve që kishin mbetur pa punë nga kujdesi shëndetësor parësor dhe se ata do ta zgjidhin të njëjtën tani.

Violeta Kotevska, presidente e Dhomës së Punëtorëve Shëndetësor me Arsim të Mesëm, dhe të Lartë, tha se theksi u vendos në përmirësimin e edukimit të infermierëve, veçanërisht atyre me arsim të lartë profesional.

“Pas një dekade errësire, gjërat më në fund po lëvizin. Ne jemi të përfshirë në përgatitjen e ligjit të ri për kujdesin shëndetësor dhe së fundmi do të miratojmë ligjin për infermierinë dhe obstetrinë”, tha Kotevska.

Infermierëve më të mirë dhe më human u janë ndarë mirënjohje.