Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani sot do t’i prezantojë Qeverisë të dhënat e marra nga institucionet shtetërore për kapacitetet për akomodimin e refugjatëve që do të vinin nga Ukraina, por edhe planet dhe përgjegjësitë për të gjitha institucionet që do të përfshiheshin në procesi.

Ai nuk pret një fluks të madh refugjatësh ukrainas në vend, por, siç theksoi, nëse kjo ndodh, nuk përjashtohet mundësia e krijimit të objekteve të kujdesit të improvizuar.

– Sot do të kemi informacion të saktë nga Ministria e Jashtme pasi të marrim të dhënat nga çdo institucion shtetëror për kapacitetet që disponojnë. Ne nuk do të refuzojmë asnjë refugjat ukrainas që të arrijë në kufi. Përkundrazi, do të pranohet me të gjitha aspektet e kujdesit humanitar për refugjatët. Kapacitetet e përcaktuara nga institucionet i kam vendosur në një tabelë dhe sot do t’i prezantoj në një seancë të Qeverisë. “Bëhet fjalë për numrin e kapaciteteve që i kemi tani në institucionet shtetërore, që nuk do të thotë se nëse hipotetikisht do të kishte më shumë refugjatë nuk do të krijonim kapacitete të improvizuara dhe t’i akomodojmë ata”, tha Osmani në një konferencë të rregullt javore për media.

Ai tha se mund të merren parasysh përvojat nga vendet e BE-së, ku siç tha ai, shumë qytetarë aplikojnë për t’u kujdesur në shtëpitë e tyre.

– Nuk pres që në këtë periudhë të ketë një valë të madhe, sepse ata shkojnë në vende të tjera të fqinjësisë së Ukrainës, por shifrat po rriten dhe arrijnë në numrin prej tre deri në katër milionë shtetas ukrainas që largohen nga Ukraina. Prandaj duhet të jemi të përgatitur, tha ministri i Jashtëm.

Ai informoi se krahas tabelës së të gjitha kapaciteteve të propozuara nga ministritë në seancën e sotme të Qeverisë do të prezantohen edhe përgjegjësitë e institucioneve shëndetësore dhe çfarë duhet të bëjnë në aspektin e kujdesit ndaj refugjatëve nëse është e nevojshme, por edhe përgjegjësitë e të tjerëve. që duhet të kujdeset për ta.