Qytetarët nën moshën 60 vjeç që kanë marrë dozën e parë të vaksinës AstraZeneca mund të vazhdojë me dozën e dytë ose me vaksinën Pfizer ose vaksinën Moderna.

Ky njoftim është dhënë sot nga autoritetet gjermane. Komitetit të Përhershëm vaksinimit (STIKO) ofron një zgjidhje për miliona gjermanëve nën moshën 60 vjeç të cilët kanë marrë tashmë vaksinën British-suedeze .

Pas pezullimit të administrimit të saj në këtë grupmoshë, pasi regjistruan raste të rralla të trombozës tek të rinjtë, disa prej të cilëve vdiqën, ata prisnin me padurim vendimin e përgjegjësve për atë që do të ndodhë me dozën e dytë.

“Për ata që janë vaksinuar tashmë me vaksinën AstraZeneca , ata do të jenë në gjendje të marrin dozën e dytë ose me vaksinën Pfizer ose Moderna’ , tha kryetari i komitetit të Stiko Thomas Mertens në një intervistë për revistën gjermane Spiegel.

Në Gjermani, vaksina AstraZeneca u jepet njerëzve mbi 60 vjeç.

Sipas Institutit Gjerman për Vaksinat Paul Ehrlich në Gjermani, deri më tani janë raportuar 31 raste të trombozës së rrallë pas vaksinimit me injeksionin AstraZeneca.

Në të njëjtën kohë, mediat gjermane zbulojnë se Kancelarja gjermane Angela Merkel mësoi për nevojën për rregullime të mëtejshme të vaksinës Astrazeneca të premten e kaluar – katër ditë para vendimit zyrtar për t’ia dhënë atë vetëm personave mbi 60 vjeç.

“… Kancelarja u këshillua me ekspertët e Këshillit të Etikës dhe Akademisë Kombëtare të Shkencave” Leopoldina, para vendimit për të pezulluar administrimin e tyre për personat nën 60 vjeç “, tha një zëdhënës i qeverisë në faqen e internetit të rrjetit gjerman” ZDFheute ” “.