Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian njoftuan të premten një partneritet të ri për të reduktuar varësinë e kontinentit nga energjia ruse, një hap i zyrtarëve të lartë i karakterizuar si fillimi i një nisme shumëvjeçare për të izoluar më tej Moskën pas pushtimit të Ukrainës, raporton AP. Marrëveshja thotë se SHBA-ja do ta furnizojë atë me më shumë gaz natyror të lëngshëm (LNG) për të zëvendësuar importet ruse.

Presidenti Joe Biden pohoi se presidenti rus Vladimir Putin përdor energjinë për të “detyruar dhe manipuluar fqinjët e tij” dhe se përdor fitimet nga shitja e tij për “të drejtuar makinën e tij të luftës”.

Bideni tha se partneriteti do të reduktojë varësinë e Evropës nga burimet ruse të energjisë, si dhe kërkesën e kontinentit për gaz në përgjithësi.

Ai shtoi se një hap i tillë nuk është “vetëm gjëja e duhur për ta bërë nga pikëpamja morale”, por “do të na vendosë në një bazë strategjike më të fortë”.

Sipas planit, SHBA-ja dhe vendet e tjera do të rrisin eksportet e gazit natyror të lëngshëm në Evropë me 15 miliardë metra kub këtë vit. Në të ardhmen do të dërgohen edhe dërgesa më të mëdha.

Ursula von der Leyen, presidente e Komisionit Evropian, tha se është e rëndësishme që Evropa të largohet nga Rusia dhe drejt furnizuesve të energjisë që janë të besueshëm, miqësorë dhe të besueshëm.

“Ne synojmë të reduktojmë këtë varësi nga karburantet ruse dhe ta heqim qafe atë”, tha ajo.

Energjia ruse është një burim kyç i të ardhurave dhe një levë politike për Moskën. Pothuajse 40% e gazit natyror të Bashkimit Evropian vjen nga Rusia për ngrohjen e shtëpive, prodhimin e energjisë elektrike dhe industrinë e energjisë./KOHA