Qytetet më të shtrenjta në botë për të jetuar janë këto

Qytetet më të shtrenjta në botë janë zbuluar dhe vendi i parë nuk i takon një qyteti të vetëm, por tre destinacioneve. Parisi, Singapori dhe Hong Kong-u janë liderë të përbashkët në Anketën Ekonomike të Njësisë së Informacionit të vitit 2019 në botë.

Kryeqyteti francez, i cili ka qenë një nga 10 vendet më të shtrenjta për të jetuar në botë që nga viti 2003, u ngjit këtë vit, ndërsa qyteti i katërt më i shtrenjtë i vitit të kaluar, Hong Kong-u, u ngrit në tre pozicione, duke u renditur në krye për herë të parë.

Anketa vjetore, e cila vlerëson koston e mbi 150 artikujve në 133 qytete anembanë botës, përmban një top listë të dominuar kryesisht nga qytetet aziatike dhe evropiane.

Osaka e Japonisë u ngjit gjashtë pozicione dhe tani ndan vendin e pestë me Gjenecën e Zvicrës. Nju Jorku dhe Los Anxhelos janë të vetmet qytete të Amerikës së Veriut që gjenden në top 10, me Big Apple që rritet gjashtë vende në vendin e shtatë, një pozicion që ndan me Kopenhagën e Danimarkës.

Qyteti i Engjëjve (LA) u quajt qyteti i 10-të më i shtrenjtë në botë, së bashku me Tel Aviv-in e Izraelit.

Sipas sondazhit, qytetet amerikane ishin ndër më të prekshmet kur erdhën për shërbimet publike dhe ndihmën e brendshme.

Mbi në Evropë, qytetet zvicerane Zyrih dhe Gjenevë, që vinin në vendin e katërt dhe të pestë të përbashkët (me Osakën), patën shpenzimet më të larta kur kishin të bënin me shpenzimet për amvisat5, përkujdesjen personale, rekreacionin dhe argëtimin.

Megjithatë, niveli i lartë i Kopenhagenit, i shtati i përbashkët (së bashku me Seulin), mendohej të ishte për shkak të shpenzimeve relativisht të larta të transportit, rekreacionit dhe kujdesit personal.

Ndërkohë Stambolli i Turqisë është bërë shumë më pak i shtrenjtë, duke rënë 48 vende për të bashkuar për shkak të rënies në vlera të lirës turke.

Tashkenti i Uzbekistanit përjetoi gjithashtu një rënie të madhe, duke rënë nga 19 vende në 131, ndërsa Moska është poshtë 16 vende në 102.

Zhvendosja e listës është kryeqyteti bullgar Sofje, i cili ka arritur 29 vende në pozitën e 90-të të përbashkët, falë rritjes së çmimit të produkteve ushqimore, shërbimeve, etj.

Çuditërisht, qytetet më të lira për të jetuar ishin kryesisht të përbëra nga ata që përjetonin një përçarje të mirë të dokumentuar politike apo ekonomike (ose të dyja në të njëjtat raste). Karakas, kryeqyteti i Venezuelës ishte në fund të listës këtë vit, një pozicion i zënë më parë nga Siria e shkatërruar nga lufta në Damask për arsye të dukshme. Përkeqësimi i kushteve ekonomike në Venezuelë dhe hiperinflacioni janë në rrënjë të pozicionit të tij në rënie poshtë në listë.