Sipas një studimi të fundit të zyrtarëve botëror të shëndetësisë, sëmundja e Sifilusit, është në rritje e sipër.

Në shumë se 200 njerëz në 20 shtete janë diagnostifikuar me sëmundjen seksualisht të transmetuar në sy.

Sifilis okular, i cili mund të shkaktojë verbëri dhe vizion të paqartë, zhvillohet nga një infeksion i sifilizit në kurrizin kurrizor, i cili më pas përhapet në sy.

Ndërsa kjo ishte një herë e rrallë, shifrat raportohet se janë rritur në mënyrë të vazhdueshme në Amerikë në vitet e fundit.

Ky infeksion bartet nga bakteret Treponema pallidum.

Sifilizi është dukshëm e vështirë për t’u diagnostikuar meqenëse simptomat e saj janë të ngjashme me kushtet e tjera – një hundë të lëngshme dhe dhimbje fyti. Vuajtësit zhvillojnë plagë, edhe pse këto shpesh mund të shpërfillen.

Shkalla e të gjitha sëmundjeve të transmetuara seksualisht është rritur, rritja më e madhe është parë në rastet e sifilizit kongjenital, i cili u rrit 27.6 për qind midis 2015 dhe 2016.

Shkalla e infeksioneve të sifilisit primar dhe sekondar u rrit 17.6 për qind që nga viti 2015.

Në fazat e hershme, pacientët mund të marrin një injeksion penicilinë G. Benzathine por kjo nuk do të zhbëjë dëmin e brendshëm, por do të eliminojë infeksionin.

Për ata me sifilizë latente – dhe nuk janë të sigurt për sa kohë kanë pasur atë – mjekët rekomandojnë që të kenë tre doza të injektimit të penicilinës, shtatë ditë larg njëri-tjetrit.