E vërteta është se jastëkët janë ndër sendet e shtëpisë të cilat, megjithëse i përdorim çdo ditë, nuk i lajmë aq shpesh sa duhet. Në fakt, nuk janë të paktë ata që i bëjnë ato të lahen për një ose dy vjet ose më shumë.

Sidoqoftë, siç ka treguar hulumtimi përkatës herë pas here, sa më shumë që vononi larjen e tyre, aq më serioze janë pasojat për shëndetin tuaj.

Një studim nga Dow Polyurethanes zbuloi se një e treta e peshës së jastëkut përfshin lëkurën e ngordhur, mete, marimangat e pluhurit dhe papastërtitë. Përveç papastërtive që grumbullohen në jastëk, të gjitha këto merimangat që grumbullohen shkaktojnë alergji dhe jua vështirësojnë gjumin.

Studimi zbulon gjithashtu se 10% e popullsisë njerëzore dhe 80% e njerëzve me alergji janë alergjikë ndaj proteinave që gjenden në marimangat e pluhurit.